Monday, February 02, 2015

Remember the Fallen: Paul Baloff


Σήμερα 2 Φεβρουαρίου 2015, συμπληρώνονται 13 χρόνια από τον θάνατο του Paul Baloff, ενός από τους σημαντικότερους metal frontmen που πέρασαν, με ΤΕΡΑΣΤΙΑ επιρροή στο thrash metal. Με αφορμή την επέτειο αυτή βάζω εδώ το κάτωθι κείμενο που είχε δημοσιευτεί αρχικά στο Metal Hammer Αυγούστου 2013. Προσθέτω και κάποια πράγματα που δεν χωρούσαν τότε.

Όνομα: Paul Baloff
(προφέρεται Μπέιλοφ. Η καταγωγή του ονόματος είναι από την Ρωσία)

25/4/1960 – 2/2/2002

Bands: Exodus, Piranha, Heathen

Μεγαλωμένος μέσα στα ζόρια και την φτώχια, ο Paul Baloff ήταν το απόλυτο thrash metal κτήνος. Η ιστορία του δεν χωράει εδώ, θα πρέπει να με πιστέψετε απλώς ότι αυτός ήταν η επιτομή και η εμπροσθοφυλακή του thrash metal πνεύματος ανάμεσα στην κοχλάζουσα σκηνή του Bay Area. Ο Baloff ενσάρκωνε στην larger-than-life περσόνα του αλλά και τα πραγματικά ακραία (από το ‘83 ήδη) φωνητικά του, την ΒΙΑ και την πόρωση. Και ο “poser killer” λόγος του ήταν ΝΟΜΟΣ. Αναλογιστείτε ότι όταν οι Slayer επισκέπτονταν το Bay Area για πρώτη φορά έχοντας κυκλοφορήσει το “Show No Mercy”, πρώτον, άνοιγαν για τους Exodus (χωρίς δίσκο) και δεύτερον το κατά Baloff διαπαιδαγωγημένο κοινό τους έβαλε να κόψουν πάραυτα τις ποζεράδικες L.A. αηδίες με τις μάσκαρες στα μάτια. Δυστυχώς το κάψιμο με τις καταχρήσεις του στοίχισε την καριέρα και πιθανώς οδήγησε και στο εγκεφαλικό, όταν το νιοστό reunion έδειχνε ότι θα έπιανε τόπο.

Death
Το τελευταίο πράγμα που έκανε ο Paul στην ζωή του ήταν μια βόλτα με την μηχανή του στις 31 Ιανουαρίου του 2002. Αφού επέστρεψε στο διαμέρισμά του, η κοπέλα του τον άφησε για δυο λεπτά για να πάει να κλειδώσει κάτω. Όταν επέστρεψε, ο Paul ήταν ήδη στο πάτωμα με σπασμούς από ένα βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Όταν εισήχθη στο νοσοκομείο ήταν σε βαθύ κώμα και μετά από δυο μέρες οι γιατροί τράβηξαν τη πρίζα αφού ήταν κλινικά νεκρός, χωρίς εγκεφαλική δραστηριότητα.

Moment of glory

Murder in the Front Row κύριοι – BONDED BY BLOOD! Μην μείνετε όμως μόνο εκεί. Εκτός από τα ιστορικά demo (ΟΛΑ) οπωσδήποτε τσεκάρετε τα διάφορα live που αποτυπώνουν (ΟΛΑ) γλαφυρότατα γιατί αυτός ο λέρας είναι στην συνείδηση πολλών - συμπεριλαμβανομένων πρωτεργατών του είδους* - ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ thrash metal frontman. Ξεκινήστε με το Ultimate Revenge του 1985. Ακούστε το κολασμένο “Another Lesson in Violence” του 1997. Και για κερασάκι τρέξτε στο YouTube να παρακολουθήσετε το Paul Baloff Workout. Ή μιας και αυτό δεν είναι ένα περιοδικό πατήστε play στα παρακάτω.

* Πιο ΜΕΤΑΛ από τον Baloff πέθαινες ("Metal rules and if you don't like it, DIE!") και το πάθος και η καφρίλα του δεν άφησαν κανένα ασυγκίνητο. Το πόσο μορφάρα ήταν επιβεβαιώνεται από κάθε μαρτυρία της εποχής, συμπεριλαμβανομένων του Mustaine (δύσκολος, δεν τα λέει εύκολα), των Slayer και ιδιαίτερα του Hetfield. Είχε κάνει και την παραγωγή στο demo των Piranha, του συγκροτήματος που είχε μαζί με τον Fred Cotton (κολλητός του James, παίζανε μαζί στους Spastic Children). Ο Hetfield επίσης έχει υποσχεθεί ότι θα γράψει ένα κομμάτι για τον Baloff, κάτι το οποίο περιμένουμε ακόμη και πολύ θα ήθελα κάποιος να του το υπενθυμίσει στην επόμενη συνέντευξη που θα του πάρουν. Για πολλούς λόγους, πρωτίστως γιατί είναι ντροπή για την μέταλ κοινότητα να υπάρχει hip-hop tribute στον Baloff και μάλιστα με τέτοιο βίντεο και να μην υπάρχει τίποτα εξ ημών.

Αλλά επειδή δεν νοείται να κλείσει αυτό το άρθρο με hip hop, ο επίλογος ανήκει στον Paul. This song... it ain't about no goldfish...

No comments: